Bliv en bedre kajakroer » Det gør en kajak stabil » Bredde

Kajakkens bredde og bundform har stor betydning for balancen

Det kommer nok ikke som det store chok, at en bred kajak er lettere at holde balancen i end en smal kajak, men bundformen har også stor betydning. Kapkajakker som tidligere skulle være minimum 51cm brede blev lavet således, at der var eet enkelt punkt på kajakken, som var 51cm bredt og dette punkt sad ofte over vandet.

Så man kan tale om det bredeste punkt på kajakken og man kan tale om hvor bred kajakken er i hele dens længde. Kajakkerne er typisk bredest lige bag ved cockpittet og smallere for og bag.

Hvis du skal vurdere om en kajak er stabil skal du således både se på bredden og bundformen. Jo fladere kajakken er i bunden, jo mere stabil er den.


 

Sammenligning af bundform

På billedet her til højre ses to meget kendte danske kajakker af ældre dato. Den smalle er en Tracer fra Struer Boats og den brede er en Malik fra Struer Kajak. Tracer er 51 cm bred på det bredeste punkt og Malik er 60 cm. Billedet viser, at de to kajakker har meget forskellig bundform. Malik er meget flad og bred over hele længden, mens Tracer er bygget mere sporty op. Derudover så ser du, at det bredeste punkt på Tracer ligger langt tilbage på kajakken, mens Malik er bredere mere midt på kajakken.

 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite