Bliv en bedre kajakroer
Kajakker fra samme producent, Vajda. Den grønne er en Vajda Accellero, en smal og hurtig kapkajak. Den gule er en væsentlig mere stabil turkajak, Vajda Civetcat. Fra Mølleåens Blå Bånd.

Balance og kajakglæde hører sammen - sådan bliver du en bedre kajakroer


For langt de fleste kajakroere er balance den absolut vigtigste forudsætning for at have det sjovt i kajakken og hvis du ikke har det sjovt og trygt i kajakken, så bliver du aldrig en god kajakroer.

Balancen i kajakken påvirker


 

  • om du føler dig tryg

  • om du kan lære nyt

  • din teknik (dårlig balance = dårlig teknik)

  • hvor hurtigt du kan ro (dårlig balance = lav hastighed)

  • hvor meget energi du bruger (dårlig balance = højt energiforbrug)

  • om du falder i vandet
     

Hvis du er nybegynder kan du ikke få en god kajakteknik, hvis du ikke kan holde balancen i kajakken. Når du bliver mere erfaren, så vil din balance og fornemmelse for kajakken blive bedre og du kan da forsøge dig med hurtigere og mere udfordrende kajakker.

Vi vil alle sammen gerne have en kajak, der er let at trække gennem vandet og samtidig stabil. Der er dog et naturligt trade-off mellem hastighed og stabilitet og det gælder derfor om at finde den kajak, der passer til lige netop dig, dit temperament og evner.

 

Din vægt er meget afgørende for valg af kajak

Det gælder kajakker som med andet sportsudstyr, at ikke alle kajakker passer til alle personer. En meget afgørende faktor for valg af kajak er din egen vægt, altså hvor meget du kan trykke kajakken ned i vandet. Der er imidlertid også mange andre faktorer, der har indflydelse på en kajaks stabilitet.

Så længe du ror i en af de brede og stabile turkajakker, så har det mindre indflydelse, men i det øjeblik, at du vil prøve at ro i en hurtigere kajak, så er det den væsentligste faktor for, om kajakken føles stabil eller ej.

Sådan bliver du en bedre kajakroer
For at blive en god kajakroer må du lære den rette teknik og det kan du ikke, hvis du ikke kan holde balancen i kajakken. Det er derfor helt essentielt, at du vælger den rigtige kajak til dit niveau og din vægt.

Det gælder ikke kun om at vælge en stabil kajak, men om at vælge den kajak, hvor du kan få fart i kajakken og holde balancen samtidig.

>> LÆS OGSÅ: Dette har betydning for hvor stabil en kajak føles


Kajakinfo.dk opdeler kajakker efter stabilitet

På kajakinfo.dk finder du information om en masse kajakker og de er alle opdelt efter deres stabilitet. Der findes ikke nogle internationale vedtagne standarder for at angive en kajaks stabilitet, så jeg har valgt at anvende en skala fra 1-11 med inspiration fra et begreb fra England - wooble faktor.

Klik her for at få dit eget GoMINIsite