Om kajakinfo.dk
Kajakglæde og stabilitet hører sammen. Her en Viper 60 fra Nelo perfekt til formålet. (Foto: Anne-Mette Petersen, Sundby Kajakklub)

Knud Rasmussen sagde "Giv mig sne, giv mig hunde" - jeg siger "giv mig solskin og fladt vand", så kan I beholde resten.

 

Kajakinfo.dk er mit hobbyprojekt, som jeg gerne vil dele med alle andre, der deler min glæde over at ro i kajak. Jeg er født i 1975 og har ret kajak siden 2000. I den tid er der sket meget med kajakkerne og pagajerne.

Min første klubpagaj var en flad træpagaj i Sundby Kajakklub. Vingpagajen var ved at komme frem, men der var stadig nogle, der mente, at man burde lære at ro med en flad pagaj først, for herefter at gå over til vingpagajen. I dag ror stort set alle med vingpagaj, hvis de ror turbåd eller kapkajak og selv mange havkajakroere foretrækker vingpagajen.

Udvalget af kajakmodeller vokser
Udvalget af kajakker har også gennemgået en stor forandring. Da jeg startede var der få modeller, som var udbredt og rigtig mange af dem kom fra Struer Kajak. I dag findes der et enormt udbud af kajakker. Producenterne bliver stadig dygtigere og mange af dem har en bred vifte af kapkajakker og turbåde, som gør, at alle uanset højde og drøjde kan finde sig en kajak, der passer helt perfekt.

Kajakinfo kan gøre dig til en gladere kajakroer
Det er dog ikke nemt at finde den helt rigtige kajak, men med lidt viden om, hvad der gør, at en kajak passer og ikke passer, så bliver det meget nemmere.  Det er min erfaring, at mange slider med balancen og derfor aldrig eller er længe om at flytte sig fra de tunge nybegynderkajakker til de lettere og smallere kapkajakker. Det er synd for med lidt viden behøver rejsen ikke at være helt så lang og svær.
Det er min vision med denne side, at den skal hjælpe kajakroere næsten uanset niveau med at finde den rigtige kajak og dermed opnå større glæde ved at ro.

Min rejse gennem kajakkerne
Jeg købte min fø.rste kajak brugt, en rød Lanzer fra Struer til 4.000 kr. i glasfiber. Det var i bund og grund ikke den rigtige kajak til mig, da den er beregnet for personer, der er tungere end jeg - men det vidste jeg ikke. Det betød jo, at jeg aldrig blev rigtig glad for den, men da prøvede en Ranger fra Struer, så vidste jeg, at det var den rigtige kajak til mig og min vægt

Struer Lanzer byttes til Struer Ranger
Min næste kajak blev således en Ranger fra Struer i træ også til ca. 4.000 kr. Jeg roede mit første Tour de Gudenå i min Ranger. Da jeg blev bedre til at ro ønskede jeg mig en hurtigere og ikke mindst lettere kajak.

Min første letvægtskajak
Da en kulfiber letvægts Hawk fra Marsport blev sat til salg i min kajakklub slog jeg til. Hele 7.000 gav jeg for den, men så havde jeg også en super hurtig letvægtskajak.

Der er næsten ingen, som ror i en Hawk i dag og den produceres ikke længere, men på den tid blev den faktisk brugt af en elite-ungdomsroer i min kajakklub. Jeg havde den i mange år og roede stort set alt i denne kajak. På mange måder var det en optimal kajak, men den var nok lavet til lidt tungere roere, så jeg blev aldrig 100% fortrolig med den. Men jeg roede lange løb i den samt DM i både sprint og marathon. Jeg vandt ikke nogen medaljer, men det var ikke kajakkens skyld.

Da jeg blev lidt bredere med alderen begyndte jeg at få ondt i hofterne efter en time, da kajakken pressede mod mine hofter og så var det tid til at se sig om efter noget andet.

Udvalget af kajakker var nu eksploderet, men til min vægtklasse var det dog ikke helt så stort. Jeg ønskede en hurtig, men alligevel stabil kajak. Jeg kan ikke passe de helt smalle kapkajakker, hvis de skal passe til min vægt - jeg er simpelthen for bred om hofterne og rumpetten.

Valget faldt på en gammel model fra 1980
Udfordringen for mig var, at jeg ikke havde mulighed for at prøve ret mange af de kajakker, som kunne være potentielt rigtige for mig, da ikke ret mange klubber har dem. Jeg kunne således "kun" få en kort prøvetur i eksempelvis en Freelancer 65 fra Zedtech, som var den, jeg havde mest i fokus. Derimod lå naboklubben inde med en model fra 1980 - en Cougar fra Marsport. Den kunne jeg ro lige så tosset, jeg ønskede og dermed faldt valget naturligt på den, fordi jeg kunne gennemteste den først.

Og således gik det til, at jeg bestilte en kajak, som blev designet i 1980 selvom vi var gået ind i 2010'erne. og jeg har ikke fortrudt, men det kan du læse meget mere om på beskrivelsen af Cougar fra Marsport.

Min historie er ikke unik
Min historie kan mange nok nikke genkendende til. Dels at man ikke altid har den rette viden om kajakker, ikke ved, hvad der findes på markedet og slutteligt, at det er svært at prøve kajakkerne, hvis de ikke er så udbredte. Dermed bliver det ofte således, at man ror i det, som andre også ror i - selvom det ikke nødvendigvis er optimalt.

Men heldigvis får flere og flere kajakklubber øjnene op for og råd til at købe forskellige kajakmodeller og forhandlerne tager flere modeller hjem på lager og dermed er der i dag bedre muligheder end tidligere for at prøve dem - især hvis du ikke er bleg for at kontakte andre kajakklubber.

Rigtig god fornøjelse og vi ses på vandet!

Tre populære turkajakker fra Kajakcentrum. En Escape (den sorte) og to Coastliner. Klar til Sea Challenge Fyn. (privat foto)

Jeg har brugt to engelske hjemmesider som inspiration:
 

Link til engelsk hjemmeside med mange flere kajakker, som ikke ses så ofte i Danmark

=>> canoeEngland


Link til engelsk forhandler af kajakker gennem mange år
=>> Marsport

Klik her for at få dit eget GoMINIsite