Bliv en bedre kajakroer » Sværhedsgraderne fra 1-11
Amager Strandpark Rundt 2010 (Foto: Sanne Bekker)

Kajakkerne på kajakinfo.dk er inddelt i sværhedsgrader fra 1 - 11


Sværhedsgraden angiver hvor på skalaen en kajak ligger i forhold til andre kajakker. Alle kajakker med samme sværhedsgrad er nogenlunde lige lette eller svære at sidde i. Det er vigtigt at huske, at sværhedsgraden passer for en kajakroer, som har den ideele vægt til kajakken.

Din personlige vægt har især betydning, når du bevæger dig op i kapkajakkerne. her er det vigtigt, at din vægt matcher kajakkens idealvægt - ellers vil det føles ustabilt og være sværere at holde balancen. Det er ikke alle, der er klar over det, og der er ingen tvivl om, at nogle kajakroer helt har mistet modet, da de forsøgte at beherske en kapkajak, som ikke passede til dem.

Du kan bruge sværhedsgraderne til at få et overblik over, hvilke kajakker, der kunne passe til dig udfra at prøve nogle forskellige kajakker i forskellige kategorier. Du skal dog ikke stirre dig blind på en sværhedsgrad, men udelukkende bruge den som en guideline. Brug din mavefornemmelse og lyt til gode råd fra erfarne kajakroere.

Send mig gerne en melding eller kommentar på forsiden, hvis du mener, at jeg har placeret en kajak helt forkert.

 

Sværhedsgrad 1 - svære kapkajakker
Det bliver ikke smallere og det bliver ikke sværere. Disse kajakker bruges typisk af eliten og juniorroere og enkelte masters roere. Du finder mange af disse kajakker på sprintdistancerne, men også på marathondistancen.
 
Sværhedsgrad 2 -  svære kapkajakker
Disse kajakker er næsten lige så svære og hurtige som dem i sværhedsgrad 1. De nye modeller i denne kategori bruges af eliteroere, både på sprint og marathon. Der findes også en del mastersroere, som roer i disse kajakker. De er svære men en lille smule mere overkommelige end kajakker med sværhedsgrad 1.
 
Sværhedsgrad 3-4 - hurtige kapkajakker
I denne kategori finder du hurtige kapkajakker, men de bruges ikke af eliten. De er mere stabile end kategori 1-2. De nyproducerede i denne kategori er typisk lavet til mastersroere. Kajakkerne i denne kategori er for erfarne roere,  men en flittig voksen nybegynder kan godt opnå balance til en kajak i denne kategori i sin tredie sæson. Kategorien dækker over to kategorier, så der er et vist spænd mellem den mest og mindst stabile i denne kategori. Ungdomsroere, som har bedre balance end voksne, kan fint ro i disse kajakker. Nogle af kajakkerne er dog one-size-fitz all og dermed for store til lette roere.
 
Sværhedsgrad 5-6 - stabile kapkajakker
Du finder hurtige kapkajakker i denne kategori, men de har væsentlig mere stabilitet end de hurtigere kajakker. Disse kajakker er meget populæresom overgangskajakker til de endnu sværere kapkajakker. Lettere øvede med god balance kan også have glæde af disse kajakker på en varm sommerdag. Hvis du ror i en af disse kajakker, så vil du kunne få fornemmelse af at ro i en kapkajak, men stadig have god stabilitet. Disse kajakker er også velegnede som vinter-trænings kajakker for dig, der normalt ror i en sværere kajak. 
 
Sværhedsgrad 7 - kapkajakker og overgangskategori
I denne kategori finder du de mest stabile kapkajakker. Det er gode overgangsbåde fra turbåd til kapbåd og gode mastersbåde til ældre masters. Kajakkerne i denne kategori er også populære blandt mange masters-kvinder, især til længere løb som på Tour de Gudenå. Jeg vil kategorisere disse kajakker, som tunede turbåde, da de har næsten samme stabilitet som turbåde.
 
Sværhedsgrad 8 - de hurtigste turbåde
De hurtigste turbåde, der er optimeret til de danske turbådsregler. Turbåden som en egen klasse er et dansk fænomen. Disse kajakker er populære blandt mastersroere, der gerne vil ro stærkt og om kap, men som ikke helt har balancen til de hurtige kapbåde. Disse kajakker er også rigtig gode til nybegyndertræning.
 
Sværhedsgrad 9 - hurtige turbåde
Disse turbåde er lidt mere stabile end de hurtigste kajakker og er typisk lavet med henblik på at være lidt mere stabile end de hurtigste turbåde.  Nogle af kajakkerne i denne kategori har samme bredde som faktor 8, men de er af ældre dato og ikke helt lige så hurtige som de hurtigste. De ældre modeller er typisk også tungere og dermed lidt mere stabile.

Sværhedsgrad 10 - stabile turbåde
Hvis du vil ro stærkt og om kap, så skal du ikke vælge en kajak i denne kategori. Disse turbåde er gode til helt nybegyndere og især større roere, der har en knap så god balance. Disse turbåde er også populære blandt roere, der ikke ror så mange kilometer om året eller som ror på kyststrækninger, hvor vandet er uroligt. Skal du ro Fyn Rundt kan du passende finde en kajak i denne kategori. I udlandet betegnes disse kajakker som skærgårdskajakker og er faktisk et alternativ til havkajakker.

Sværhedsgrad 11 - meget stabile turbåde
Disse kajakker er til store roere. De er også gode til nybegyndere, men jeg vil dog mene, at de fleste roere vil få større glæde af at ro i en smallere kajak, da det kræver en del kræfter at få disse kajakker op i fart. Kajakker i denne kategori er også godt repræsenteret i et langt løb som Fyn Rundt. Mange havkajakklubber har også stor gavn af disse kajakker, da de trods alt er lettere end en havkajak. Skal du på en weekendtur på en svensk sø, så er de kajakker også gode, da de er stabile og har god plads til bagage. I udlandet betegnes de også som skærgårdskajakker. Da de er meget brede kan det være svært for en lille roer med korte arme at opretholde en god teknik og sætte pagajen korrekt i. 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite