Kapkajakker

Kapkajakker



Kapkajakker er som navnet antyder bygget med henblik på at ro om kap. Sprint og marathon kapkajakker skal overholde nogle meget specifikke regler, som er fastsat af ICF – det internationale kano/kajakforbund – International Canoe Federation. En kapkajak af denne type er også karakteriseret ved, at den er bedst egnet til fladt vand.

Der findes i dag mange typer af andre kajakker, som også er skabt med henblik på at ro om kap, her kan nævnes havracere, surfski og fitnesskajakker, som oftest er længere end kapkajakker. Disse kajakker er egnede til bølger, men på grund af deres længde opfylder de ikke reglerne for en kapkajak.

 
Alle kapkajakker på kajakinfo.dk opfylder ICFs regler for kapkajakker.

 
Hvis du ønsker at deltage i kapløb, som foregår efter ICFs regler, så skal du købe en kajak, som overholder de regler. For sprint og marathon gælder stort set de samme regler:
  • Max længde 520 cm (mange havracere er længere)
  • Kajakken må ikke være konkav i længde og bredderetningen
  • For sprint skal kajakken inkl. alt fast indhold minimum veje 12 kg
  • For marathon skal den minimum veje 8 kg
  • Alle typer materiale er tilladt
  • Hvis roret sidder i forlængelse af kajakken må det max være 10 mm
  • Det er tilladt at lægge vægt i kajakken
     
Du behøver ikke kunne huske reglerne
Producenterne sørger naturligvis for, at deres kajakker overholder reglerne og målene, så du skal for så vidt blot sikre dig, at du ikke køber en kajak, som er længere end 520 cm. Hvis du vil ro kapkajak, så skal du heller ikke købe en, der er kortere end 520 cm, for det gør den langsommere.
 
Gamle breddemål for kapkajakker
Som du måske har bemærket, så findes der en del kajakker, som har et knæk bagpå – dette knæk er det bredeste punkt på kajakken og stammer fra de gamle regler, hvor en kapkajak skulle være minimum 51 cm bred. Så sent som til OL i år 2000, var det obligatorisk med breddemål på kajakken. Breddemålene var til fordi man mente, at det kunne skabe lighed mellem alle roernes både. I dag er kun længdereglen, der er bibeholdt. (kilde wikipedia)

Semikapkajak
Dette ord er ikke nogen officiel betegnelse eller klasse, men anvendes ofte om en kajak, som er en mellemting mellem en turbåd og en fuldblodskapkajak – det er en kajak som har mere stabilitet end de hurtigste kapkajakker og som efter dens mål ikke må stille op i den danske turbådsklasse.

Gå på opdagelse i menuen til venstre og se fotos af alle kapkajakkerne her på kajakinfo.dk eller se en fuld oversigt med mere end 100 turbåde og kapkajakker.
Klik her for at få dit eget GoMINIsite