Kapkajakker » Kapkajakker - sværhedsgrad 5-6 » Ranger (Struer) - grad 5-6


Kapkajak K1 Ranger fra Struer Kayaks
(Producent: Struer)

 

Ranger fra Struer Kajak er en af de mange klassikere som er blevet produceret af Struer Kayaks og designet af den legendariske Jørgen Samson. Det er efter min mening en af de bedste semi-kapkajakker til lette roere.

Det største minus ved Ranger er, at den ikke længere produceres. Jeg er helt overbevist om, at denne kajak kunne være en bestseller den dag i dag på trods af, at den blev produceret første gang i 1970, altså for mere end 40 år siden. Den er hurtig, den er stabil og den er relativ tør i bølger.

Ranger er designet af Jørgen Samson, som har designet mange populære danske kajakker. Ranger bliver ofte betegnet som en lillesøster til den populære Lancer fra Struer.

Ranger er en kajak efter de gamle standarder (med knæk bagpå). Knækket sidder forholdsvist langt bagpå og den er meget smal fortil og går rigtig godt i vandet. Den er lav og smal og derfor er den stabil i sidevind og bølger for selv den lette roer.

Selvom Ranger er placeret i kategorien sværhedsgrad 3-4, så er der mange lette roere, som går direkte fra Struers Tracer eller en turbåd (sværhedsgrad 7) og direkte over i en Ranger.

 

Ranger er særlig velegnet til
Ranger er designet til lette roere mellem 60-80 kg og det er høj grad en kajak, som fylder et hul ud for dig, der efterspørger en hurtig, men stabil kajak til lette personer.

Den er forholdsvis smal omkring hofterne, så man har god kontrol med kajakken; kvinder med lidt på sidebenene/brede hofter kan godt få lidt problemer med at få plads i cockpittet – personligt er jeg nødt til at sætte sædet helt tilbage for at få plads.

Ranger er også en god kajak til den erfarne roer, som vil have en kajak til lange løb og hele året rundt. En af mine klubkammerater, en særdeles erfaren herreroer på 50+ og nok nærmere 80 kg end 60 kg roer i denne kajak hele året rundt og kan holde sig tør selv i bølger.

Ranger er særdeles velegnet til ungdomsroere, dameroere og lette herreroere og kan fint bruges som klubkajak.

Jeg har selv haft en Ranger i træ. Det var min anden kajak efter en Lancer, som jeg aldrig blev glad for med mine 65 kg. Jeg roede flere lange løb i Ranger, blandt andet 120 km Tour de Gudenå på det femte år i min rokarriere. Jeg ville købe den i dag, hvis den blev nyproduceret i en letvægtsudgave.


Kajakkens inventar:
Ranger er ligesom Tracer og andre kajakker fra den tid fra Struer udstyret med enten glasfibersæde eller træsæde. Fodsparket er i træ og flyttes meget enkelt.

Både fodspark og sædeindstilling er lavet på en måde, så det kan holde til at blive flyttet meget uden at gå i stykker. Selve træstykkerne, som holder fodsparket kan godt knække lidt af således, at nogle af indstillingerne ikke kan anvendes. Træstykket kan godt skiftes ud og reservedele bør stadig være til at få fat i hos Struer.

Ranger findes i to varianter
Struer kajakker lancerede den første Ranger i 1970 og lavede en ny forbedret version i 1980. Den nye er hurtigere, men også smallere. Så er du en af de dameroere, som har lidt problemer med at få plads til hofterne, så skal du gå efter den gamle model.

Desuden fås Ranger både i træ og glasfiber samt en engelskproduceret version i et mere blødt og holdbart materiale af kevlar.


Lidt forklaringer om designet af Ranger fra Struer Kayaks
Ranger er efterfølgeren til Hunter. En af de meget distinkte ting ved Ranger er, at dens knæk sidder langt bagpå.

Dette har man gjort for at sikre, at den både kan være lav og dermed god til lette roere og samtidig opnå det gamle krav til breddemål. Det betyder også at kajakken egentlig er relativt bredere bagtil end andre kajakker med knæk bagpå, men da denne brede del er over vandet, så får det først betydning når kajakken tildes – nemlig øget stabilitet uden at det går udover farten.

Forskibet er meget smalt, smallere end Lancer, og det giver en god følelse, når pagajen sættes i og kajakken føles i bund og grund som en fuldblodskapkajak, når man sætter pagajen i.

Læs mere om Ranger på struerkajak.com


Tre klassiske kajakker med gamle breddemål. Lazer K1, Lanzer fra Struer og Ranger fra Struer
Fra venstre mod højre: Lazer, Lancer fra Struer, Ranger fra Struer. Tre klassikere inden for kajakker med gamle breddemål
Ranger K1 til venstre, den røde, sammenlignet med en Lancer K1 til højre. De har samme stabilitet, men Ranger er til lettere personer og har knækket længere bagpå.
Den røde herover er en Ranger, den grønne en Lancer. Lillesøster og storebror i kajakverdenen.
Ranger fra Struer Kajak. Her set på dba.dk i en blød kevlar variant produceret i England. Læg mærke til det klassiske knæk langt bag på kajakken.

Fakta om Ranger K1
 

 • Sværhedsgrad: 5-6
 • Model: Ranger
 • Mærke: Struer Kajak
 • Længde: 520 cm
 • Bredde: 51 cm (gl. mål)
 • Kategori: kapkajak
 • Personvægt: 60-80 kg
 • Fås som ny: nej
 • Forhandler: fås ikke som ny

Køb af Ranger K1

 • Ranger produceres ikke længere.
 • Brugt: Der er ikke mange brugte til salg i Danmark, men når det sker, så koster de ikke ofte ikke over 5.000 kr.
 • Her køber du en brugt kajak
Bunden af Ranger K1 - smal fortil og en bund som glider godt gennem vandet. Den bredeste del af kajakken er over vandet.
Klik her for at få dit eget GoMINIsite