Kapkajakker » Kapkajakker - sværhedsgrad 5-6 » Javelin (Marsport/Gaybo) - grad 5


Kapkajak K1 Javelin

(Marsport, tidligere Gaybo)


"Javelin er et godt bud på en ældre kapkajak, som har næsten samme hurtighed som en fuldblods kapkajak, men meget mere stabilitet. En rigtig god marathonkajak"

Javelin K1 er designet i England og mange af de ældre udgaver af Javelin er produceret af Gaybo. I dag forhandles Javelin af Marsport i England.

Javelin K1 er en kapkajak med de tidligere ICF breddemål, som du kan se af "knækket" bagpå. Kajakken kan i dag fås fra ny i mange materialer fra en klubudgave til en ultralet vacuumstøbt udgave på 8 kg.

Javelin - bundform og skrogform
Bundformen på Javelin er i modsætning til mange andre semi-stabile kapbåde ikke flad, men rund. Det gør den hurtigere, men naturligvis også en smule mere ustabil.

Skrogformen på Javelin er flad foran og det gør, at den ikke er helt så tør i bølger som nyere kajakker, men det afhænger naturligvis af roerens vægt.

Javelin - for tunge roere

Kajakinfo.dk har endnu ikke talt med tungere roere, som har erfaring med Javelin, men herunder kan du læse en anmeldelse fra England. For roere over 80 kg er det nødvendigt at trimme Javelin godt eller bruge spray skirt, hvis der er bølger. På fladt vand er der ingen problemer og kajakken vil føles hurtig. De tungere roere vil kunne trykke Javelin tilpas godt ned, så den vil føles stabil.

>> Læs anmeldelse af Javelin K1

Javelin for turbådsroere og mastersroere

Det er min vurdering, at Javelin er et godt bud på en hurtig og stabil kajak til en mastersroer. Jeg har dog oplevet, at en enkelt (let person, 65 kg) turbådsroer, som er startet i en høj alder har haft balanceproblemer med Javelin i bølger. Han har roet en del turbåd og også Ranger og han har følt, at der stor forskel på Ranger og Javelin i bølger.

Javelin som klubkajak

Javelin vil være en god semi-kapkajak til klubbrug. Dem kan anvendes til ungdomsroere med god balance og som overgangskajak til de hurtigere kapkajakker. Desuden vil den være god til voksne, der gerne vil prøve en hurtig kajak, men som ikke kan sidde i en fuldblods kapkajak.

Fodsparket i Javelin er det gamle system som er lidt omstændeligt at flytte. Derfor vil mange nok fristes til at flytte sæde fremfor fodspark, men for at undgå at fodsparket irrer fast bør det løsnes og smøres med mellemrum.

Javelin minder om...

Javelin minder lidt om Razor og Lancer i hastighed, men Javelin føles mere stabil.  Den er mere levende end en Lazer som også er en ældre model.

Anmeldelse af Javelin af lettere roer

(Lise Gram Eriksen, erfaren kapkajakroer, 63 kg, 160 cm)
Selvom Javelin er angivet til at passe til personer på 65 - 95 kg., så har jeg særdeles god erfaring med at ro i Javelin, selvom jeg vejer lige under 65 kg. Den ser stor ud, men på fladt vand er den særdeles hurtig og modstanden er kun en smule større end i en fuldblods kapkajak. Jeg kan faktisk primært mærke forskellen i spurter, mens jeg ved hængning ikke mærker stor forskel. Det skyldes nok, at Javelin er rund i bunden og at jeg ikke kan trykke den ned.

I uroligt vand vil en let roere føle, at den godt kan rulle en smule fra side, hvilket skyldes, at Javelin er rund i bunden.  Hvis man er vant til at ro i en kapkajak vil Javelin være et rigtig godt bud på en hurtig og stabil kajak til bølger og lange løb, hvor der brug for lidt ekstra stabilitet.

I store bølger byder Javelin dog på lidt udfordringer for en let roer, hvor jeg har oplevet at blive kastet fra side til side.

Jeg roede Dalsland Kanot Marathon 2011 i en letvægts Javelin og turen på 55 km gav mig god anledning til at teste kajakken. På turens første 35 km følte jeg, at jeg roede i min hurtige kapkajak og havde ingen problemer med at rykke og hænge.

På turens sidste 20 kg, hvor trætheden meldte sig og vandet blev uroligt havde jeg den fornødne stabilitet, som min hurtige kapkajak ikke kunne give mig.
Javelin K1 kapkajak med de tidligere ICF breddemål. Foto: westsideboatshop.com

Fakta om Javelin K1

  • Sværhedsgrad: 5
  • Model: Javelin
  • Mærke: oprindeligt Gaybo, nu Marsport
  • Længde: 520 cm
  • Bredde: 51 cm
  • Kategori: kapkajak
  • Personvægt: 65-90 kg
  • Fås som ny (2011)
  • Forhandler: Marsport i England

Køb af Javelin K1

Javelin K1 kapkajak fra Marsport, tidligere Gaybo. Denne version er i Kevlar og vacuumstøbt og vejer kun 8 kg.
Javelin K1 Kapkajak fra Marsport, tidligere Gaybo. Der er god plads i cockpittet for roere op til 90 kg.
Javelin K1 Kapkajak fra Marsport. Foto fra www.marsport.co.uk
Klik her for at få dit eget GoMINIsite