Kapkajakker » Kapkajakker - sværhedsgrad 5-6 » Citius 44 (Citius Kayaks) - grad 5-6


Citius 44 (Citius) - sværhedsgrad 5-6

PM Design står bag Citius kajakkerne og Citius 44 er nyeste skud på stammen i Citius serien. Citius producerer kajakker med det formål at få flere ud på vandet og overcome themselves – Citius er latin for defeat/overcome.

Citius er norsk og er altså lavet til norske forhold, hvor der ofte roes på fjorde, som alt andet lige er mere udfordrende end en flad dansk sø. Det er på den baggrund at Citius 44 skal forstås. Det en en kajak, som har sit ophav i turbådsformen og derfor er Citius, trods dens kun 44 cm, en stabil kajak.

Kajakkens form
Jeg har aldrig selv siddet i en Citius 44, men jeg har set den og lagde mærke til, at den er ganske flad i bunden – noget som gør den ekstra stabil.

Jeg har set en sammenligning med en TCR, hvor roeren mente, at Citius 44 var lige så hurtig som TCR og en anelse mere stabil især i bølger.

Cicitus 44 er smal fortil, så du kan få et god pagajisæt, som minder om en fuldblodskapkajak. Samtidig har den et højt forskib, som gør den rigtig god i bølger. Der er flere, som anbefaler den til lange marathonløb, især hvis det foregår på åbent vand med mulighed for bølger.

En god overgangskajak fra turbåd til kapkajak
Den er hurtigere end en turkajak og mere stabil end en kapkajak. Det er med andre ord en mellemting mellem en tur- og en kapkajak, sådan skriver Kano & kajakbutikken, www.kajak.dk

Padlespesialisten.no skriver:
Passer også utmerket for rekruttering til konkurransepadling. Citius 44 classic er konstruert med tanke på at avstanden i stabilitet mellom en konkurranse/banekajakk og en turracer er relativt stor.

Citius 44 legger seg midlt mellom, og er tilnærmet like rask som en fullblods konkuransekajakk, men samtidig er den mye mer stabil. God høyde i forskipet gjør denne til en utmerket marathonracer. Følelsen er den samme som i en fullblods konkurransekajakk, men her vil du ha store fortrinn i litt småbølger som det som regel er på turløp.


Det finnes få, kanskje ingen kajakker på markedet som kombinerer fart og stabilitet på samme måte. Til alle "avdankede" konkurransepadlere som ønsker å komme tilbake til sporten............stikk innom for en prøvetur!

www.padlespesialisten.no

Kajakken appellerer bredt til flere typer af kajakroere
Kajakkens vægtklasse er angivet til at være fra 50 – 110 kg – og det er jo noget af et stort spænd. Især er det værd at bemærke, at mange turbåde ikke engang går op til 110 kg. Så der er uden tvivl meget volumen i denne kajak og spørgsmålet er jo, om ikke det kan mærkes i bølger og sidevind for en meget let roer.

Billederne til højre er fra www.padlespesialisten.no og viser en roer, som vejer ca. 84 kg. Der er stadig en god del af kajakken, som er over vand, så den kan helt sikkert godt rumme en tungere roer.

Anmeldelse af Citius 44 af en svensk kvinde
Jeg faldt over en svensk kvindes beskrivelse af hendes første tur i Citius 44.

Kvinden skulle prøve sin Citius 44 for første gang i strålende solskin, men dog med reelle kastevinde ude på søen. Hun har roet i Citius 51 i et par år og hun skriver da også, at det ikke var den mest afslappende første tur, men at hun allerede nu er overrasket over, hvor stabil den er og hvor sikker hun nu føler sig i den. Hun faldt ikke i vandet.

Og hvad adskiller så Citius 44 fra Citius 51. Hun ser det som en stor fordel, at hun  i hendes nye Citius 44 bedre kan indstille fodsparket og sædet. Hun betegner sig selv om en kort roer og oplever en stor forbedring. Og så roser hun fodsparket og fodremmen. Og så er det jo heller ikke dårligt, at den er smallere og slimmet og dermed mere smäckrare.


Citius 44 indretning og materialer
Kajakkkens cockpit er eftersigende rimeligt stor, så der er god plads. Kajakken er produceret med henblik på at være slidstærk. Det er let at indstille både fodspark og sæde, noget der især er godt, hvis den skal bruges til klubkajak. Det gør man via en løsning, som ikke indebærer løse skruer.

Fodsparket kommer med fodstrop som let kan afmonteres, hvis det ikke ønskes. Personligt så jeg gerne flere klubkajakker med fodstrop eller pullbar, så roerne kan lære at bruge deres ben optimalt.

En lækker finish er, at Citius kajakkerne også er glatte indvendig og ikke kun på ydersiden. Det giver et enormt lækker finish.

Den fås i mange varianter, epoxy, honeycomb, kevlar eller carbon. Det er vist bare pengepungen, der afgør valget.  I de anmeldelser, jeg er faldet over, får Citius kajakkerne kun ros for sin høje kvalitet.


Citius 44 fra Citius. foto fra forhandler www.padlespesialisten.no. Roeren vejer 84 kg.

Fakta om Citius 44 K1
 

  • Sværhedsgrad: 5-6
  • Model: Citius 44
  • Mærke: Citius Kayaks
  • Længde: 520 cm
  • Bredde: 44 cm
  • Kategori: kapkajak
  • Personvægt: 50-110 kg
  • Fås som ny (2012)
  • Forhandler: Kano og Kajakbutikken i skovshoved (kajak.dk), mislukern.no

Køb af Citius 44 K1

Foto fra www.padlespesialisten.no. Citius 44 i aktion, roeren vejer 84 kg.
Foto af Citius 44 fra motionskajak.dk/blogspot. Læg mærke til, at den er smal foran cockpittet og bred bagtil. Det giver et godt pagajisæt.
Citius 44 fra Citius. Kajakken har et relativ højt forskib, som gør den tør i bølger. Det er nok ikke helt tilfældigt at kajakken er produceret i Norge, hvor de ofte ror på fjorde.
Klik her for at få dit eget GoMINIsite