Kapkajakker » Kapkajakker - sværhedsgrad 5-6

 

Sværhedsgrad 5-6 - Kapkajakker - bruges af masters og lettere erfarne roere samt ungdomsroere

Disse kajakker har en meget bedre stabilitet end kategori 3-4, men flere af dem kan fint give fornemmelsen af at ro i en fuldblodskapkajak. Mange kvinder, som typisk ror turbåd kunne have stor glæde af at flytte over i kajakker i denne kategori. Selvom nogle af disse kajakker ikke er så brede, så er de relativt flade i bunden, hvilket gør dem stabile. Omvendt er nogle af de gamle modeller relativt brede bagtil, men smalle fortil, hvilket gør dem forholdsvist hurtige og sjove at ro i. Disse kajakker er også gode som vintertræningskajakker, når vandet er koldt.

Der findes flere kajakker i denne kategori end dem herunder. Listen udvides hele tiden, men der findes mange producenter, som laver tilsvarende kajakker, som blot ikke er så udpræget i Danmark. Hvis du støder på en kajak, du ikke kender og ikke finder på listen, så kan du prøve at finde en kajak herunder, som minder om den, du har fundet. Mange kajakker minder om hinanden.

Citius 44 (Citius Kayaks)

Norske Citius Kayaks har lavet en særdeles interessant kajak med et meget bredt spænd, således at både lette roere og tunge roere kan få glæde af kajakken. Dette er en sjælden kombination og noget, der gør den velegnet som klubbåd. For den lette roer har kajakken en god sekundær stabilitet og faktisk også en forholdsvis fin primær stabilitet. Kajakken har samtidig så meget volumen, at selv en tung herreroer kan surfe i den. Dame K1 50+ masters WM 2013 blev vundet i en letvægtsudgave af Citius 44 i en tid, som var på fuld højde med de hurtigste tider!
Sværhedsgrad: 5-6 Bredde: 44 cm 
Vægtklasse: 50-110 kg Type: ICF Kapkajak
>> Læs anmeldelse og beskrivelse af Citius 44 fra Citius Kayaks

Shadow (Elio Kayaks)

Shadow er en typisk Elio kajak, den har lidt knækspant i bunden og er relativt fladbundet. I forhold til nogle af de andre kajakker i denne sværhedsgrad, så sidder den lidt tættere på kroppen, men bunden gør den stabil. Den er en af de mere stabile (og langsommere) i denne kategori og den har en god primær stabilitet for selv lettere roere. Den kan ikke rumme så tunge roere. Denne kajak er nok mere sværhedsgrad 6 end 5. Shadow blev afløst af Dolphin og fås ikke længere fra ny (den kan måske specialbestilles).
Sværhedsgrad: 5-6 Bredde: 44 cm 
Vægtklasse: op til 95 kg Type: ICF Kapkajak
 

Dolphin (Elio Kayaks)

Dolphin afløste Shadow fra Elio Kayaks, men producenten oplyser ikke, om hvilke ændringer, der er foretaget. Kajakken går stadig “kun” op til 95 kg og mon ikke den minder om sin forgænger. Knækspant i bunden, flad i bunden og relativt stabil og dermed også lidt tungere at ro i forhold til andre kajakker i denne kategori. På fotos er den ofte afbilledet med et tursæde, hvilket indikerer noget om, at producenten ønsker at lave en stabil kajak med lavt sæde. Kajakken fås fra ny (2013)
Sværhedsgrad: 5-6 Bredde: 44 cm 
Vægtklasse: op til 95 kg Type: ICF Kapkajak

Master Speed 44 (Kape Kayaks)

Denne kajak blev tidligere forhandlet i Danmark og kunne fås i en letvægtsudgave til en særdeles god pris. På producentens hjemmeside er 12 kg dog angivet som mindste vægt. Det er en kajak til tungere roere på 75+ kg. Da der ikke findes en dansk forhandler, er Master Speed ikke udbredt i Danmark. Den fås også i en bredere udgave, Master Speed 46. Fås fra ny (2013). Tidligere hed den blot Master Speed.
Sværhedsgrad: 5-6 Bredde: 44 cm 
Vægtklasse: 75-120 kg Type: ICF Kapkajak
 

Javelin (Marsport tidl. Gaybo)

Javelin er en kajak, som kan give utrolig meget komfort til den erfarne kaproer uden at man må gå synderligt på kompromis med farten. Er du tilmed en erfaren og let roer bliver kompromisset endnu mindre. Hvis du ikke er så erfaren med kapkajakker og ikke kan trykke den helt ned, så kan du godt få følelsen af, at den har en relativ dårlig primær stabilitet. Jeg har en letvægtsudgave og vejer selv 64 kg og jeg bruger den til lange løb. Den smule, jeg taber i fart i forhold til en helt smal kapkajak, får jeg igen på stabilitet. Jeg har roet fra mange smalle kapkajakroere på distancen i denne kajak. Javelin kan nok minde lidt om en ældre udgave af Citius 44. Den fås fra ny i England (2013).
Sværhedsgrad: 5-6 Bredde: 51 cm 
Vægtklasse: 65-90 kg Type: ICF Kapkajak gl. mål
>> Læs anmeldelse og beskrivelse af Javelin fra Marsport (tidligere Gaybo)

Ranger (Struer Kajak)

Ranger fra Struer Kajak er en af de mange klassikere som er blevet produceret af Struer Kajak og designet af den legendariske Jørgen Samson. Det er efter min mening stadig en af de bedste semi-kapkajakker til lette roere. Ranger har de gamle standarder (med knæk bagpå). Knækket sidder forholdsvist langt bagpå og den er meget smal fortil og i cockpittet (der er ikke plads til brede hofter). Ranger produceres ikke længere, så du skal ud på brugtmarkedet for at finde en. Hvis du er heldig finder du en lavet af træ. Den har en stabilitet, som egentlig godt kunne placere den i kategori 5-6, da man relativt hurtigt kan lære at beherske den.
Sværhedsgrad: 75-6Bredde: 51 cm 

Vægtklasse: 60-80 kg Type: ICF Kapkajak gl. breddemål
>> Læs anmeldelse og beskrivelse af Ranger fra Struer Kajak

Rapier (Struer Kajak)

Rapier er en ældre kajak i lighed med Ranger, som egner sig rigtig godt til lette roere. Den har knækket langt bagpå og er smal fortil. Er du ude efter en Ranger, så kan du fint købe en Rapier, hvis du støder på en brugt. Den produceres ikke længere.
Sværhedsgrad: 5-6 Bredde: 51 cm 
Vægtklasse: 60-80 kg Type: ICF Kapkajak gl. mål

Klik her for at få dit eget GoMINIsite