Kapkajakker » Kapkajakker - sværhedsgrad 3-4 » Puma (Elio) - grad 3-4


Kapkajak K1 Puma fra Elio
(Producent: Elio)

 

" The brand new Masters kayak from Elio, faster than other kayaks in this range. The little extra width gives good stability without loss of speed. Capable of fast sprints, the Puma is a very comfortable kayak for long distances. With the Puma, the Masters can show their claws again..." (elio-kayaks.co.uk)

Puma K1 er produceret af Elio og er deres hurtigste masterkajak. Det er en one-size fits all, som kun laves i een størrelse og den går op til 90 kg.

Kajakken er semi-kapkajak, som er væsentlig lettere at beherske end en af de helt smalle kapkajakker. Hvis du er vant til at ro i en smal kapkajak vil du føle, at Pumaen er meget stabil og lidt "kedelig". Hvis du omvendt er vant til at ro i eksempelvis en Tracer (fra Struer), så vil du nok synes, at den er hurtig og en udfordring.

Elio Puma - bundform og skrogform
Bundformen på Elio Puma er forholdsvis flad og den har lidt ”spring” eller såkaldt bananform. En let roer kan godt ro i kajakken, især på fladt vand, men den vil nok føles lidt ustabil i sidevind og bølger, da dens idealvægt nok ligger omkring de 80 kg.


Elio Puma er velegnet til
Det er min vurdering, at Elio Puma er et godt bud på en hurtig og stabil kajak til en mastersroer, som enten ikke har tid til at træne så meget til at opretholde balancen i en smal kapkajak, men som har styrken til at trække den op i fart - eller til en kajakroer, som simpelthen ikke behersker smallere og hurtigere kajakker.

Jeg har kendskab til en let 60+ herre kajakroer, som behersker en Vajda Supersonic på fladt vand (sværhedsgrad 2), som ønskede sig en mere stabil kapkajak og prøvede en Elio Puma. Det var mit indtryk, at han trods alt syntes, at Pumaen var lidt for ”kedelig” og lidt for flad i bunden.

Jeg har selv prøvet Elio Puma på fladt vand og i en glasfibermodel på 12 kg. Jeg er selv vant til en Cougar (sværhedsgrad 2) på 9 kg., så en kajak på 12 kg vil alt andet lige føles tungere. Min opfattelse var, at den var stabil, men noget stor til mig med mine 160 cm og 65 kg. Den var let at få op i marchfart og holde deroppe, og den gik godt igennem vandet, men jeg skulle bruge en del kræfter på at lave ryk.

En af mine klubkammerater, en lettere herreroer, som er startet i en høj alder og som selv har en turkajak er begyndt at ro i den. Han har eksperimenteret lidt med en Razor og det er min vurdering, at han oplever de to kajakker meget ens mht. balance. I bølger lægger han lidt ud i Elio Puma.

Første gang jeg så Elio Puma "live" var til masters EM i 2011, hvor en Belgisk kvinde roede i den. Kvinden havde roet kajak i 2 år, var 50+ og vejer vel ca. 80 kg. Hun havde stadig lidt problemer med balancen i den, men hun gennemførte løbet uden problemer og ror til stadighed i kajakken.

Så i bund og grund er kajakken jo lavet som one-size fits all og dermed er det en stor kajak til mellemtunge roere, men på grund af bundformen, så kan lettere roere også få glæde af den – især på fladt vand - men der findes andre mere oplagte kajakker til lette roere. Vejer du over 100 kg, så skal du nok prøve en anden model.

Elio Puma som klubkajak
Elio Puma er en en god semi-kapkajak til klubbrug. Den kan anvendes af både ungdomsroere og modne kajakroere, som enten er ved at udvikle sig over mod en smallere kapkajak eller vil have en hurtig semi-kapkajak. Fodspark og sædet flyttes relativ enkelt og er robust. Kajakken fåes både med kapsæde og tursæde. Det fodspark, som jeg har set er ikke den sædvanlige quick-system, som ofte sidder i andre Elio kajakker, men det var nemt at flytte ved at skrue to skruer løs og flytte fodsparket.

Elio Doplphin og Elio Shadow
Elio laver flere masterskajakker. Elio Dolphin er en bredere udgave af Elio Puma på 44 cm. Elio Dolphin er afløseren for Elio Shadow som ligeledes er 44 cm bred.


Sammenligning af bundform
På fotoet her til højre ser du Elio Puma til højre, den hvide, og til venstre en sort Cougar fra Marsport. Cougar er en sværhedsgrad 2 og meget smal enkelte steder på trods af, at den er 51 cm bred på det bredeste sted.Elio Puma som bare er 42 cm bred er til gengæld forholdsvis fladbundet over hele kajakkens længde. Det er det, der gør den stabil, selvom den egentlig er smallere end mange andre kajakker.
Elio Puma i aktion til EM for masters i Frankrig i 2011. Her en Belgisk dame i klassen 50+

Fakta om Elio Puma K1
 

  • Sværhedsgrad: 3-4
  • Model: Puma
  • Mærke: Elio
  • Længde: 520 cm
  • Bredde: 42 cm
  • Kategori: kapkajak
  • Personvægt: >90 kg
  • Fås som ny (2012)
  • Forhandler: pt. ingen forhandler i Danmark (2011)

Køb af Elio Puma K1

Javelin K1 Kapkajak fra Marsport. Foto fra www.marsport.co.uk
Klik her for at få dit eget GoMINIsite